Menu

Welkom op Beste-Vibrator.nl. We geven je alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van de juiste vibrator. Heb je aanvullende tips of vragen? Laat het ons weten via het contactformulier!

Vibrator schoonmaken

Je vibrator schoonmaken; 6 tips

Redactie

Het schoonmaken van je vibrator is niet het meest sexy onderdeel van alles. Maar het goed reinigen en opbergen van je toy is essentieel voor je eigen seksuele gezondheid.

Vibrators die niet schoon zijn gemaakt zijn niet alleen onhygiënisch, ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Ziektekiemen van vieze speeltjes kunnen namelijk schimmelinfecties, bacteriële vaginose of erger veroorzaken.

Gelukkig is het schoonmaken van een vibrator net zo eenvoudig als het wassen van je handen. En dat laatste heb je in ieder geval al genoeg geoefend de afgelopen jaren…

Zolang je je aan de volgende ‘schoonmaakregels’ houdt, kun jij je vibrator met gemak jarenlang in topconditie houden!

1. Maak je nieuwe speeltje schoon voordat je het voor de eerste keer gebruikt

Voor elk product dat je lichaam aanraakt, zoals kleding, kookproducten en seksspeeltjes, geldt: maakt het eerst schoon voordat je het gaat gebruiken. 

Vooral producten die in een fabriek (lokaal of overzee) zijn gemaakt, zijn hoogstwaarschijnlijk door verschillende handen en machines gegaan voordat ze bij je thuis terecht kwamen. Best een vies idee om je vibrator dan meteen op je geslachtsdelen te gebruiken, toch? 

Zorg er dus voor dat je je toy een grondige schoonmaakbeurt geeft voordat je aan de slag gaat!

2. Controleer of je vibrator waterdicht of waterbestendig is

Voordat je je vibrator gaat schoonmaken, moet je zeker weten of het waterbestendig is. Het laatste wat je wilt is je toy vernielen, omdat je niet wist dat het niet tegen water kon. 

Gelukkig zijn veel seksspeeltjes tegenwoordig waterdicht of waterbestendig, maar lang niet allemaal. Degenen die niet waterbestendig zijn, hebben meestal externe batterijen (het water kan dan door de opening sijpelen). Ook toys met draaiknoppen zijn vaak niet 100% waterdicht. 

Heb je ontdekt dat je vibrator helemaal waterproof is? Dan kun je hem optimaal reinigen in de gootsteen of in bad. Zo niet, don’t worry. Je kunt nog steeds water en zeep gebruiken, maar je moet wel een stuk voorzichtiger zijn. Zorg ervoor dat het water in geen geval in de elektronica sijpelt!

3. Gebruik zeep en water

Het schoonmaken van je vibrator gaat eigenlijk het beste met wat lauw water en zeep. Er bestaan ook speciale sextoycleaners, die voor nóg meer hygiëne zorgen. Maar eigenlijk zijn deze niet eens perse nodig. Je handen, zeep en water doen het werk in feite prima. Eventueel kun je een tandenborstel gebruiken om de moeilijkste plekjes te schrobben.

Zorg ervoor dat je wel een milde, PH-neutrale zeep gebruikt. Hoewel je de toy naderhand nog afspoelt met water, kan een te agressieve zeep later irritaties en allergische reacties veroorzaken. En geloof ons; dat wil je niet down under…

4. Check het materiaal waarvan je vibrator is gemaakt

Als je speeltje volledig is gemaakt van siliconen, glas of roestvrij staal, kun je het koken in heet water. Sommige toys kunnen zelfs in de vaatwasser worden gestopt. Doe dit echter niet als je vermoedt dat je vibrator niet van pure siliconen is gemaakt, of als er plastic onderdelen aan de buitenkant van het speeltje zitten. Deze kunnen door de hitte namelijk smelten.

Let op: is je speeltje gemaakt van glas of roestvrij staal? Laat het dan afkoelen voordat je het aanraakt. Je wilt jezelf niet verbranden!

5. Laat je vibrator altijd aan de lucht drogen

Heb je je vibrator eenmaal schoongemaakt? Droog hem dan niet af met een handdoek of ander materiaal. Plaats hem op een schone papieren handdoek en laat hem aan de lucht drogen. Dit is de beste manier om te voorkomen dat pluisjes aan de vibrator blijven kleven en een mogelijke infectie veroorzaken. 

Daarnaast zorgt het ervoor dat de hoeken en gaten volledig kunnen drogen, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. Werkt je speeltje op batterijen? Open de batterijhouder dan wanneer je hem aan de lucht droogt.

6. Berg je vibrator op in een opbergtasje om hem zo schoon mogelijk te houden

Simpel gezegd: als je je vibrator ergens in een la of onder je bed propt, kan het tussen gebruik door stof en andere willekeurige dingen uit de omgeving verzamelen. Om dat te voorkomen, is het belangrijk om speciale zakjes of bakjes te gebruiken. Zo wordt het schoonmaken van je vibrator ook een stuk gemakkelijker.

Veel toys worden standaard geleverd met een opbergzakje. Is dit bij jou niet het geval? Ze zijn online gemakkelijk te verkrijgen. 

7. Je vibrator schoonmaken? Wees consequent

Je vraagt je misschien af hoe vaak je je vibrator eigenlijk moet schoonmaken. Zoals we eerder al zeiden, doe je dit in ieder geval vóór de eerste keer gebruik. 

Maar als je écht zeker wilt weten dat je toy schoon en hygiënisch blijft, is het verstandig om het schoonmaken van je vibrator niet alleen te beperken tot dit moment. Doe het bij voorkeur na elk gebruik. 

Het schoonmaken van je vibrator is vooral belangrijk als je het speeltje met een andere persoon hebt gebruikt en wisselt tussen vaginaal en anaal spel. 

Conclusie

Het goed schoonmaken van je vibrator is dus een essentieel onderdeel en zou vanzelfsprekend moeten zijn. Het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, wat lauwwarm water en zeep is alles wat je nodig hebt! 

Probeer je toy iedere keer na gebruik te reinigen en laat hem opdrogen aan de lucht om schimmelvorming te voorkomen. Op deze manier kun je blijven genieten van je vibratorsessies, zonder er iets aan over te houden!